Onderwijsvisie
Als kinderen na groep 8 onze school verlaten, kijken ze terug op hun basisschoolperiode met een positief gevoel en hebben ze goede herinneringen aan deze tijd. We vinden een fijne sfeer, waarbij iedereen op zijn eigen manier kan ‘groeien’, erg belangrijk. We bereiden de kinderen voor op hun deelname aan de maatschappij. Een goede basis aan kennis is essentieel, maar ook de ontwikkeling van een kritische houding en een positief zelfbeeld. Kinderen staan in dit leerproces niet alleen. Met en van elkaar leren krijgt aandacht en wordt begeleid door leerkrachten, die ook constant in ontwikkeling blijven. We benutten de talenten van onze leerkrachten, net als dat we aandacht geven aan talenten en creativiteit van onze leerlingen. Onderstaande pijlers vormen de basis van ons onderwijs.
Pijlers van ons onderwijs
Relatie, competentie en autonomie
Relatie: ‘anderen waarderen mij en willen met mij omgaan’
Kinderen hebben behoefte aan relatie, zowel met hun leerkracht als met andere kinderen. Pas als er sprake is van relaties en een veilig gevoel komen kinderen goed tot leren. We besteden aandacht aan het gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor een goede sfeer en als het soms eens lastig wordt, kunnen we rekenen op steun van elkaar.
Competentie: ‘ik geloof en heb plezier in mijn eigen kunnen’
Kinderen willen laten zien wat zij kunnen en zichzelf als effectief ervaren. Dit vraagt om een omgeving waarin kinderen op de juiste manier begeleid en ondersteund worden. We stellen hoge (en reële) verwachtingen van onze leerlingen en dagen hen uit waar dat mogelijk is.
Autonomie: ‘ik kan het zelf, hoewel niet altijd alleen’
Kinderen willen het gevoel hebben dingen zelf te kunnen doen. Zelf kunnen beslissen en zelf keuzes maken. We zorgen voor een leeromgeving waarin de eigenheid van kinderen gerespecteerd en gestimuleerd wordt. Waar kinderen bewust zijn van het feit dat ze leren voor zichzelf en niet voor hun leerkracht of ouders.
Basisvaardigheden en creativiteit
Laten we vooral niet voorbij gaan aan een van onze primaire taken in het basisonderwijs, namelijk het leren lezen en rekenen. In groep 1 en groep 2 wordt aandacht besteed aan de taalontwikkeling en dit breidt zich steeds verder uit. Van leren lezen tot goed begrijpend lezen en in staat zijn geschreven informatie te kunnen verwerken en produceren. Daarbij nemen de vakken spelling en taal een prominente rol in. Ook besteden we veel aandacht aan goed rekenonderwijs met zijn leerlijnen en te behalen doelen. Hiervoor wordt elke dag ongeveer een uur van de onderwijstijd gereserveerd.
Niet ieders talent zal liggen op het cognitieve vlak en om ieder kind tot zijn recht te laten komen vinden we het van belang om ook aandacht te besteden aan het creatieve. Dat is een breed gebied waarbij te denken valt aan sport, muziek, dans, drama, handvaardigheid, programmeren en dergelijke.
Wereldburgerschap
We vinden het belangrijk om kinderen klaar te stomen voor hun rol in de maatschappij. Kritisch denken, een mening durven vormen en deze kunnen overdragen, presenteren en discussiëren, respect hebben voor zichzelf en de ander en kennis van de wereld zijn onderwerpen waar we aandacht aan besteden. Hier wordt onder andere aan gewerkt tijdens de nieuwsitems die dagelijks besproken worden, tijdens de lessen sociale vaardigheid en tijdens de projecten van onze geïntegreerde wereldoriëntatie methode Blink.